مقایسه صدای برتر یا آوای جادویی

صدای برتر یا آوای جادویی؟ تمام تفاوت ها

زمستان 1401 در یک اتفاق جذاب، فصل اول برنامه صدای برتر از شبکه MBC Persia پخش شد و درست در مرحله نهایی پخش برنامه The Voice Of Persia 2023 بود که ناگهان خبر انتشار برنامه صدای برتر منتشر شد و این مسابقه برنامه بالاخره توانست پس از یک سال توقیف بی مورد! احتمالا برای رقابت با پلتفرم های خارج از کشور در پلتفرم نمایش خانگی فیلم نت منتشر شود؛ پس از مشاهده قسمت اول مسابقه خوانندگی آوای جادویی و همچنین پایان برنامه صدای برتر، قصد داریم دو برنامه را با هم مقایسه کنیم و تفاوت های آن ها را بررسی نماییم. با ما همراه باشید.

برنامه مسابقه خوانندگی آوای جادویی را می توانید از صفحه دانلود برنامه آوای جادویی مشاهده و دریافت نمایید.

استفاده از فرمت برنامه The Voice آمریکا

هر دو برنامه استعدادیابی خوانندگی صدای برتر (ام بی سی پرشیا) و آوای جادویی (فیلم نت) از فرمت کلی برنامه د ویس شبکه ان بی سی آمریکا استفاده کرده اند اما تفاوت های مختلفی با یکدیگر دارند که باعث می شود یکی کاملا در فرمت اصلی قرار بگیرد و دیگری ترکیبی از ایده های مختلف باشد که تا قبل از این، برخی موارد آن را دیده بودیم و برخی را هم ندیده بودیم؛ برنامه آوای جادویی همان مسابقه ایست که فرمت متفاوتی با د ویس اصلی دارد.

صدای برتر یا آوای جادویی؟ تمام تفاوت ها

تفاوت در فراخوان دو برنامه

فراخوان آوای جادویی از طریق سایت رستمی این برنامه انجام شد و افرادی که قصد حضور در این برنامه را داشتند، در همان مرحله نخست باید مربی خود را انتخاب کرده و ویدیوی خود را برای گروه او ارسال می کردند تا پس از برگزیده شدن ویدیو، در مرحله راستی آزمایی فقط برای همان مربی اجرای زنده انجام دهند.

هر مربی آوای جادویی می توانست در مرحله راستی آزمایی به 12 نفر کارت طلایی اعطا کند تا حکم ورود به مرحله نهایی و اجرا برای هر 4 داور را صادر کرده باشد. بسیاری از شرکت کنندگان از نقاط مختلف ایران به تهران آمده بودند تا در راستی آزمایی شرکت کنند و دوباره به شهر خود برگردند؛ استودیوی آوای جادویی در بزرگراه شهید لشگری یا همان جاده مخصوص کرج واقع شده است.

در رابطه با فراخوان برنامه صدای برتر، داستان متفاوت بود و مرحله راستی آزمایی آن ها همان مرحله نهایی محسوب می شود؛ اکثر شرکت کنندگان از کشورهای اروپایی به برنامه The Voice Of Persia آمده بودند زیرا لوکیشن این مسابقه استعدادیابی خوانندگی در استکهلم سوئد واقع شده بود.

فصل اول صدای برتر the voice of persia

مربی-داورها در آوای جادویی شرکت کنندگان را می شناختند!

فرمت برنامه د ویس اینگونه است که 4 مربی-داور پشت به خواننده هستند و فقط صدای او را می شنوند. مربیان شناختی از خواننده ندارند و تا قبل از این با او برخوردی نداشته اند. این اتفاق در برنامه صدای برتر رخ داده و همه چیز سر جای خودش است، اما در برنامه آوای جادویی ما مربی-داورها را می بینیم که پشت به خواننده هستند، در حالی که قبلا یک بار در راستی آزمایی به او کارت طلایی داده اند!

حتی ممکن است ویدیوی ارسالی آن ها را هم دیده باشند و این یعنی از کسی که تمایل دارد در تیم آن ها حضور پیدا کند کاملا آگاهی دارند؛ نیمی از جذابیت این فرمت به نشناختن شرکت کننده هاست که اینجا از بین رفته است!

مربی داورهای آوای جادویی

بند موزیک

به نظر می رسد بزرگترین تفاوت در کیفیت خروجی دو برنامه صدای برتر و آوای جادویی در استفاده و عدم استفاده از یک بند موزیک باشد. در آوای جادویی شما باید خودتان شخصا یک ترک بی کلام با خود به برنامه ببرید تا پخش شود و شما روی آن بخوانید، اما در صدای برتر یک بند موزیک با شما همراه می شود و همین یک مورد کافیست تا سطح آن برنامه ماهواره ای را چند پله از سطح این برنامه نمایش خانگی بالاتر ببرد.

لوگوی برنامه the voice

حضور همراه، تماس با همراه!

در برنامه صدای برتر، شرکت کنندگان به دلیل فاصله دور نسبت به خویشاوندانشان، پس از اجرا با آن ها تماس می گیرند اما در آوای جادویی می بینیم که تا 3 نفر همراه شرکت کننده در پشت صحنه حضور دارند و واکنش های آن ها توسط دوربین ها کاملا رصد شده و ثبت می شود.

فرمت اصلی برنامه The Voice آمریکا در این مورد به برنامه آوای جادویی نزدیک است

مجری

برنامه صدای برتر MBC Persia تنها از حامد نیک پی به عنوان مجری استفاده می کند اما مسابقه استعدادیابی خوانندگی آوای جادویی علاوه بر علی اوجی که مجری اصلی برنامه است، از دو مجری دیگر برای مصاحبه های قبل اجرا، ری اکشن خانواده و اتفاقات پس از اجرا استفاده می کند.

در این مورد هم برنامه صدای برتر به فرمت برنامه د ویس نزدیک تر است؛ احتمالا چون هیچ همراهی با خواننده آنجا حضور ندارد و ری اکشنی برای ثبت نیست!

حامد نیک پی مجری برنامه صدای برتر

حضور مشاور هنری

یکی از نقاط مهم و طلایی برنامه آوای جادویی حضور علیرضا افکاری به عنوان مشاور هنری و یکی از تصمیم گیرندگان اصلی اهدای کارت طلایی در راستی آزمایی است. نقش علیرضا افکاری در برنامه آوای جادویی فراتر از چیزی که در قسمت اول دیده اید است و او در تمام انتخاب های قبل از اجرای اصلی نقش اصلی را ایفا کرده است.

به عنوان مثال اگر مربی-داور در راستی آزمایی به شرکت کننده کارت طلایی نمی داد، علیرضا افکاری خودش این اختیار را داشت تا با کارت طلایی خودش آن شرکت کننده را به مرحله اصلی و اجرای برای 4 داور برساند.

این مورد کلا در برنامه صدای برتر وجود ندارد و خودِ مربی-داورها تصمیم گیرنده نهایی هستند.

علیرضا افکاری آهنگساز در مسابقه آوای جادویی

شانس مجدد برای بازنده ها!

در همان مرحله اول اگر هر 4 مربی-داور برای خواننده برنگردند، در فرمت اصلی برنامه د ویس شانس شما به اتمام خواهد رسید و این اتفاق در برنامه صدای برتر هم رخ داده است. اما برنامه آوای جادویی با استفاده از ایده آرای مردمی برای این شرکت کنننده ها، باعث شده تا یک جام حذفی هم در کنار مسابقه اصلی برگزار شود و این بسیار جذاب است، زیرا تعامل را به این برنامه استعدادیابی خوانندگی اضافه کرده است؛ در هر قسمت یک نفر برای حضور در آرای مردمی انتخاب می شود و این انتخاب بر عهده علیرضا افکاری خواهد بود.

در فرمت اصلی برنامه د ویس، آرای مردمی هیچ نقشی در انتخاب خواننده برتر نخواهد داشت.

اجرا با ساز

در قسمت اول آوای جادویی دیدیم که یک نفر با ساز روی صحنه آمد و خواند، اتفاقی که در صدای برتر هرگز رخ نداد و بند موزیک کاملا در اختیار شرکت کنندگان قرار داشت.

اگر به برنامه هایی که با اجرای ساز روی صحنه همراه است علاقمند هستید، پیشنهاد می کنیم با دانلود مسابقه بندبازی یکی از بهترین مسابقه های موسیقایی ایران و خاورمیانه را تماشا بفرمایید؛ برنامه بندبازی بزرگترین رقابت گروه های موسیقی کشور محسوب می شود.

کماندار قیه باشی خواننده آذری مسابقه اوای جادویی

تک جنسیتی!

در این مورد نمی توان صحبت خاصی انجام داد؛ “آوای جادویی پسرها” و “صدای برتر همه”

نکته عجیب در مورد آوای جادویی این است که تمام قواعد ساترا در آن رعایت شده و حتی قرار بود خود ساترا از طریق تلویبیون آن را پخش کند، اما همانطور که می دانید، یک نامه از جای بی ربط می تواند زحمات ده ها نفر و آرزوهای ده ها استعداد دیگر را به راحتی از بین ببرد

برای پخش برنامه آوای جادویی باید روی سازندگان صدای برتر را بوسید، زیرا اگر صدای برتری نبود، آوای جادویی هم مجوز پخش نمی گرفت!

لوگوی آوای جادویی

کیفیت اجرای صدای برتر یا آوای جادویی؟

پس از بررسی فرمت ساختاری دو برنامه آوای جادویی و صدای برتر می توانیم کمی بیشتر وارد جذابیت های اصلی این مسابقه های استعدادیابی شویم که خوانندگی و بعد پرفورمنس است. در قسمت اول برنامه آوای جادویی نمی توان سطح اجراهای کل این برنامه را تشخصی داد اما فرم کی مشخص می باشد.

R&B در برابر نواحی!

فصل اول مسابقه صدای برتر تمام شد اما هیچ خواننده ای را با لباس محلی و اجرای آهنگ های نواحی و مقامی در آن مشاهده نکردیم، اتفاقی که در همین اولین اجرا برای مسابقه آوای جادویی رخ داد و یک عاشق از آذربایجان به همراه ساز محلی خود روی صحنه حاضر شد و چقدر هم زیبا خواند.

البته یکی دو شرکت کننده بودند که در The Voice Of Persia 2023 محلی خواندند اما انتخاب اصلی آن ها چنین کاری نبود و پس از نظر داوران چنین اجرایی را به نمایش گذاشتند.

این اتفاق در سبک R&B به صورت برعکس رخ داد و هنوز کسی را در آوای جادویی با اجرای آرندبی ندیده ایم؛ سبک کامیار و سوگند هم آرندبی است اما در میان داوران آوای جادویی کسی از فواصل پنتاتونیک استفاده نمی کند!

عدم تخصص در R&B یکی از ضعف های برنامه آوای جادویی محسوب می شود، زیرا این برنامه قرار بود نماینده سبک های محبوب باشد و حالا که آرندبی در ایران بسیار محبوب شده، در چنین برنامه ای به آن توجه نشده است!

در هر صورت R&B کاملا غربی است و ترویج موسیقی غربی هم با برخورد مسئولین همراه خواهد بود!

لوگوی آرندبی R&B Music

اجرای آوازهای سنتی

در تمام برنامه های استعدادیابی خوانندگی ایرانی، حضور خوانندگان پاپ-سنتی و سنتی دیده می شود اما در فصل اول برنامه صدای برتر هیچ خواننده ای که صرفا سنتی بخواند مشاهده نشده و این ترسناک است!

چند خواننده با تحریرهای سنتی در برنامه شرکت کردند که نمی توان عنوان خواننده سنتی را روی آن ها گذاشت، این ها فقط فرم تحریرهای ملی ایران را به شکلی ساده اجرا می کنند. خوشبختانه این اتفاق در آوای جادویی رخ نداده و در همین برنامه اول دو خواننده سنتی و پاپ-سنتی ب اجرای قطعاتی سخت پرداختند و موفق هم شدند.

حضور محمد معتمدی که از استاتید آواز یا متدهای اختصاصی است، قطعا تاثیر فراوانی در تعدد اجراهای سنتی داشته است و احتمالا چند نفر از شاگردان برجسته خود را هم برای شرکت در آوای جادویی ترغیب کرده باشد!

در نتیجه می توان متوجه شد که موسیقی فارسی خارج (احتمالا به خاطر زبان و نبود اساتید برجسته) از ایران به سمت آرندبی در حال حرکت است اما هنوز در موسیقی داخلی علاقمندان زیادی به آواهای ملی ایرانی دیده می شود؛ آیا کسی هست که به این علاقمندان توجه کند؟

آواز سنتی ایرانی

مقایسه سطح اجراهای مرحله اول صدای برتر و آوای جادویی

برای اینکه مرحله اول اجراهای دو برنامه را بررسی کنیم، ابتدا باید اجراهای مراحل بالاتر را از ذهنمان پاک کنیم و به روز اول برگردیم؛ کدام برنامه سطح بالاتری داشت؟

در این مرحله می توان گفت اجراهای آوای جادویی دارای سطح بالاتری از برنامه The Voice Of Persia 2023 بود و خواننده های داخل ایران تسلط بالاتری را از خود نشان دادند؛ آما آیا در مجموع هم اینگونه خواهد بود؟ بعید است!

بیژن مرتضوی در صدای برتر 2023

دلیل اجراهای بهتر در مرحله اول آوای جادویی

خواننده ها در برنامه صدای برتر پس از ارسال ویدیو به برنامه دعوت شدند و اینجا اولین اجرای آن ها بود، اما در برنامه آوای جادویی شاهد اجرای شرکت کننده هایی بودیم که قبلا یک بار توانسته بودند توجه مربی-داور مورد نظر خود را جلب کنند و از میان ده ها شرکت کننده برگزیده در راستی آزمایی به مرحله نهایی رسیده بودند.

بالاتر بودن طرح اجراهای آوای جادویی در این مرحله کاملا قابل پیش بینی بود، اما پیشرفت عجیب خواننده های فصل اول صدای برتر پس از کار با مربیان این احتمال را می دهد که آوای جادویی در مراحل بعد با سطح اجراهای ضعیف تری نسبت به صدای برتر مواجه شود!

محدودیت در اجرای برخی آثار و محدودیت جنسی از دیگر دلایل افت احتمالی اجراها خواهد بود.

رضا صادقی در برنامه آوای جادویی

جذابیت های بصری

در بخش کیفیت تولید، ادیت، صدابرداری، تصویر، افکت و نورپردازی اکر به دنبال یک گزینه از میان صدای برتر یا آوای جادویی باشیم، قطعا The Voice Of Persia یک سر و گردن بالاتر از آوای جادویی نشان می دهد. با اینکه آوای جادویی از دکور و نورپردازی خوبی برخوردار است اما خروجی تصویر چیزی در حد استانداردهای صدا و سیماست و نمی تواند در مقابل جذابیت های بصری یک تیم تولید بین المللی که اتفاقا دستشان هم برای انجام هر کاری باز است حرفی برای گفتن داشته باشد.

با شرایط تماشاگران، طراحی لباس، واکنش ها و خیلی چیزاهای دیگر که در یک برنامه ساخت داخل با محدودیت های مختلفی مواجه است آگاهیم، اما کیفیت خروجی برنامه ای مثل عصر جدید هم بسیار بالاتر از آوای جادویی بود، چه برسد به برنامه ای بین المللی به نام The Voice

علی اوجی و علیرضا افکاری در مسابقه خوانندگی آوای جادویی

با تمام اینها؛ صدای برتر یا آوای جادویی؟

بهتر است در نتیجه گیری یکی را انتخاب نکنیم و هر دو برنامه رو ببینیم، اینها استعدادهای گمشده خوانندگی هستند که هرچقدر هم خوب باشند، تا کار خوبی برایشان تولید نشود هیچ اتفاقی برای موسیقی کشور رخ نخواهد داد.

برنامه های استعدادیابی خارجی را دیده اید؟ معمولا کسی که در آن برنامه ها فینالیست یا قهرمان می شود بلافاصله به مارکت موسیقی ورود می کند و از او یک ستاره جدید ساخته می شود؛ آیا در صدای برتر یا آوای جادویی چنین اتفاقی برای فینالیست ها رخ خواهد داد؟ در کامنت ها بنویسید.